Kun je bakken in extra vierge olijfolie? Welke olijfolie kies je als je voor dat metersbrede schap staat? Inmiddels zijn we kenners geworden bij Spic’d! We delen de lessen die we hebben opgedaan.
Kookmysterie: kun je bakken in extra vierge olijfolie?
Het is niet gevaarlijk om te bakken in extra vierge olijfolie. Wél zonde om daar dure, goede olijfolie voor te gebruiken. Ons advies is dan ook: Gebruik een goedkopere, geraffineerde olijfolie voor warme bereidingen en Spic’d extra vierge olijfolie om op salades en in vinaigrettes te doen.
Laat je niet misleiden door de kleur!
Er bestaat prachtig groene, maar hele slechte olijfolie, en er bestaat gele maar hele goede olijfolie. Een kwaliteits olijfolie is dus een heel ander verhaal dan de mooiste kleur.
Hoe proeft een goede olijfolie?
Net zoals bij een fles wijn is de smaak heel persoonlijk. De meeste mensen vinden een milde olijfolie in het begin het lekkerst. Wil je je smaak ontwikkelen proef dan vooral ook heel veel olijfolie. Maar in de eerste plaats ga je af op de geur. Een goede olijfolie ruikt fruitig en je kunt aroma’s herkennen van tomaat, amandel, kruiden of zelfs banaan. De 3 officiële termen om een olijfolie te waarderen zijn: Fruitigheid, bitterheid en scherpte.
Zo herken je een slechte olijfolie:
In bijna alle gevallen herken je dit aan de geur. Je neus is van ongelofelijk groot belang bij het herkennen van een goede olijfolie, maar dus ook van een slechte. Dit zijn de twee meest voorkomende ‘defecten’:
Rancid
Oorzaken: Slechte bewaaromstandigheden, te veel licht, lucht of te lang bewaard.
Geur & smaak: Oude olie, waskrijtjes, oude pindakaas
Fusty
Oorzaken: De olijven zijn niet op tijd geperst waarder het oxidatieproces is gestart. Waarschijnlijk is dit het defect dat het vaakst voorkomt.
Geur & smaak: Zweetsokken, oude gymkleding, oude zwarte olijftapenade
Voor een slimme keuze in het schap: Check het etiket!
Bij extra vierge olijfolie moet het zeggen ‘rechtstreeks uit olijven en op mechanische wijze verkregen olijfolie van superieure kwaliteit’. Let verder op het land van herkomst en vermijd loze termen als ‘classico’ of ‘originale’.
Ontdek meer in het boek “Olijfolie | Het naslagwerk’ van Wilma van Grinsven-Padberg, verkrijgbaar in onze webshop. Net als de lekkerste olijfolie trouwens!