Italiaanse keuken

Zelf pasta maken

Wist je dat pasta maken echt super makkelijk is? We leggen het je in simpele stappen inclusief foto's uit. Vanaf nu zet je in een handomdraai verse pasta op tafel.

Goed om te weten

Pasta maken is dus écht super makkelijk. En vooral ook heel leuk om zelf te doen. Wel heb je twee dingen nodig die je misschien niet standaard in huis hebt: Een pastamachine (kost een paar tientjes) & type '00' bloem (deze koop je gewoon in de supermarkt).

Ingrediënten voor 4 personen

  • 200gr tipo '00' bloem
  • 2 verse eieren
  • Olijfolie

Stap 1

Meng de ingrediënten op het aanrecht

Leg de bloem in een berg op je aanrecht of werkblad. Maak nu een kuiltje in het midden. Hier doe je de eieren en een scheutje olijfolie in. Je bent nu klaar om te gaan mengen en kneden.

Stap 2

Goed kneden

Begin met een vork rondjes te draaien langs de rand van de kuil zodat er steeds meer bloem bij je ei en olijfolie komt. Begin wanneer het niet meer vloeibaar is het deeg goed te kneden. Neem hier de tijd voor.

Stap 3

Half uurtje in de koelkast

Wanneer je deeg mooi elastisch en stevig is, is het tijd om het een half uurtje te laten rusten in de koelkast. Wikkel het in vershoudfolie zodat het niet uitdroogt. Je bent nu klaar om het deeg uit te rollen.

Stap 4

Deeg uitrollen

Haal het deeg nu meerdere keren door de wijdste stand van de pastamachine. Zet je pastamachine beetje bij beetje in een dunnere stand en herhaal proces. Tip: strooi tussendoor wat bloem over de pasta zodat het niet aan elkaar blijft plakken.

Stap 5

Van deeg naar pasta

Heb je lasagnebladen nodig hoef je de pasta alleen nog meer op maat te snijden. In de foto is gekozen voor tagliatelle, maar je kunt uiteraard ook de andere standen van de pastamachine gebruiken.Gebruik ook hier weer genoeg bloem zodat het niet aan elkaar gaat plakken.

Stap 6

Nestjes maken

Wil je de pasta langer bewaren? Dan kun je er bijvoorbeeld nestjes van maken. Rol ze in een rondje en laat ze 24 uur drogen op een schone theedoek.

Jouw vragen over zelf pasta maken beantwoorden we hier!

Hoe lang kun je de pasta bewaren?

Gedroogde pasta kun je maanden bewaren. Doe dit wel op een koele droge plek.

Waar koop ik een pastamachine?

Een pastamachine bestel je gemakkelijk online. Je vind ze daarnaast ook in iedere kookwinkel.

Hoelang moet de pasta drogen?

Pasta langer bewaren? Laat deze dan ongeveer 24 uur drogen op een schone theedoek.

Wat is type '00' bloem?

Bij type '00' bloem is de bloem héél fijn gemalen. Het is hierdoor een van de meest verfijnde bloemsoorten. Je vind deze bloem gewoon in de supermarkt.

Hoelang moet mijn pasta koken?

Gebruik je de pasta direct kook deze dan ongeveer 2-3 minuten in een pan gezouten water. Gedroogde pasta moet iets langer, namelijk 3-5 minuten.